Naturetty blogs: kā cīnīties ar sausu gaisu iekštelpās, apkures sezonas laikā

Sauss gaiss mājoklī: kā ar to cīnīties apkures sezonas laikā

0 komentāri

Lai arī apkures sezonas sākums daudziem asociējas ar omulīgu siltumu, tas rada arī pamatīgu izaicinājumu - sauso gaisu mūsu dzīvojamajā telpā. Sausais gaiss ne tikai ietekmē mūsu komfortu un veselību, bet var atstāt negatīvu iespaidu arī uz tādām lietām kā koka mēbelēm, senām un ne tik senām grāmatām un pat mūzikas instrumentiem. 

“Sauss gaiss bojā gļotādu, kas atrodas deguna iekšpusē, rīklē un aizdegunē, savukārt gļotāda ir ļoti nozīmīga aizsargbarjera pret baktērijām un vīrusiem.


Kas Tev jāzina par iekštelpu gaisa mitrumu? 


Sausais gaiss ne tikai var radīt diskomfortu cilvēkiem, bet, kā jau minējām, ietekmēt arī dažādus sadzīves priekšmetus. Ādas kairinājums, elpošanas problēmas un čīkstošas koka mēbeles, deformēti mūzikas instrumenti un pat mākslas darbu bojājumi ir tikai dažas no problēmām, ar ko var nākties saskarties, ja Tavā mājoklī gaisa mitrums nav pietiekamā līmenī, un gaiss ir pārlieku sauss. Optimāla gaisa mitruma līmeņa uzturēšana (parasti no 40% līdz 60%) sniedz daudz un dažādas priekšrocības. Ievēro optimālo gaisa mitruma līmeni, un tas noteikti uzlabos ne tikai Tavu labsajūtu un veselības stāvokli, bet arī veiksmīgāk saglabās koka lietas un visdažādākos priekšmetus labā stāvoklī.


“Optimāls iekštelpu gaisa mitruma līmenis parasti ir robežās no 40% līdz 60%.” 


Kā atpazīt to, ka gaiss telpās ir pārāk sauss?

 

Lai savlaicīgi varētu risināt sausā gaisa problēmu, ir svarīgi laikus pamanīt dažādas iezīmes, kas var liecināt par pārāk sausu gaisu mājoklī: 

 

  • ja Tev ilgstoši ir sausa āda;
  • jo rīta pamostoties ir sausa mute un biežāk gribas padzerties;
  • ir aizlikts deguns vai iesnas;
  • degunā vai kaklā ir sausuma sajūta;
  • vairāk slimo ar elpceļu vīrusiem;
  • sausu acu sajūta;
  • drēbes un mati elektrizējas;
  • Tavas koka mēbeles sākušas izdot čīkstošas skaņas.

Šīs var būt pirmās pazīmes, ka gaiss ir pārāk sauss. 


“Seko līdzi gaisa mitrumam ar higrometru - iekštelpu gaisa mitruma mērītāju, un parūpējies par to, lai Tava mājokļa rādītāji ir optimāli vēlamajam gaisa mitruma līmenim.

Naturetty_blogs_Higrometrs_ iekštelpu_gaisa_mitruma_meritajs

Ko darīt, ja Tavā mājoklī ir sauss gaiss?

 

  1. Izmanto gaisa mitrinātājus, lai cīnītos ar pārlieku sauso gaisu iekštelpās! Ja Tavs mājoklis ir plašs, noteikti izvieto vairākus gaisa mitrinātājus dažādās vietās. Gaisa mitrinātāji ir efektīvs risinājums optimāla gaisa mitruma nodrošināšanai, neatkarīgi no tā, vai tās ir pārvietojamas gaisa mitrināšanas ierīces, vai veselas mājas gaisa mitrināšanas sistēmas.
  2. Vispareizāk gaisa mitruma regulēšanai ir uzstādīt gaisa ventilācijas kasešu sistēmas uz logiem, vai veikt nopietnākus ventilācijas sistēmas ierīkošanas darbus, kas gan var būt diezgan liels finansiāls ieguldījums, turklāt prasa laiku tādu ierīkot. Ja finanses un laiks ļauj to ieviest, ventilācijas sistēma viennozīmīgi būs mūsdienīgs un ilgtspējīgs risinājums Tavam mājoklim! 
  3. Vēdini telpas pareizi! Ziemas laikā nevajadzētu turēt logu vēdināšanas režīmā uz stundu, bet gan vismaz uz minūti atvērt logu pilnībā, tādā veidā radot mazākus siltuma zudumus, turklāt efektīvi apmainot gaisu. 
  4. Vari izmantot arī dažādus vienkāršākus risinājumus ar ļoti zemām izmaksām vai bez tām! Piemēram, apkures sezonā uz radiatoriem vari turēt slapjus dvieļus vai pakarināt uz tiem īpašus trauciņus, kurā glabāt ūdeni. Gaisa mitruma līmeni palīdz regulēt arī dažādi istabas augi, kuriem nepieciešama bieža laistīšana. 
  5. Izmanto māla apmetumu iekštelpās, tas nodrošinās konstantu gaisa mitrumu no 45 – 55%. Rezultātā mēs iegūstam patīkamu un mājīgu klimatu dzīvošanai. Tas ir elektrostatiski neitrāls, nepievelk putekļus un citus netīrumus. Piemērots cilvēkiem ar alerģijām. Māla apmetums arī attīra un jonizē gaisu.

 

Dabisks risinājums - ekoloģiska māja, kas ir saskaņā ar vides harmoniju

 

Viens no dabiskākajiem risinājumiem, ko var veikt preventīvi, lai nodrošinātu optimālu iekštelpu mitrumu un gaisa kvalitāti, ir izvēlēties videi draudzīgas mājas celtniecību, izmantojot ilgtspējīgus un ekoloģiskus materiālus. Tādi celtniecības eko materiāli kā māls, kaļķis, koks, akmens, cieteļļa, veci ķieģeļi, lina pakulas, niedres, džutas siets, kokšķiedru plātnes(ar sveķiem līmes vietā) un citi dabiski materiāli veicina veselīgāku dzīves vidi. Šie ekoloģiskie materiāli ne tikai uzlabo gaisa kvalitāti un veicina mūsu dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu, bet arī neatstāj negatīvu ietekmi uz mūsu veselību ilgtermiņā. Kā arī tas ir zero-waste dzīvesveids, jo nerodas atkritumi - visu var izmantot vēlreiz vai pārstrādāt.

 

Saprotot problēmas, ko var radīt pārlieku sauss gaiss, ir skaidrs - gaisa mitrumam ir ārkārtīgi būtiska loma mūsu ikdienā, un saglabāt optimālu gaisa mitruma līmeni ir svarīgi ne tikai mūsu veselībai un labsajūtai, bet arī mums apkārt esošajām lietām. 



Vēl citi raksti

Komentāri (0)

Pagaidām nav komentāru. Esi pirmais, kurš to uzraksta!

Rakstīt komentāru