Naturetty blogs: koka putnu būrītis putnu barošanai ziemā dabai draudzīgā veidā

Dabai draudzīga putnu barošana ziemā

0 komentāri

Rāmajā ziemas ainavā mūsu gaisa pavadoņi - putni - saskaras ar lielu izaicinājumu atrast pietiekami daudz barības avotu, lai izturētu bargo ziemu. Zīlītes, meža pīles, gulbji, dzeņi, zvirbuļi, svilpji jeb sarkankrūtīši, strazdi un daudzi citi spārnainie draugi šajā laikā sameklē barību, bet mēs viņiem varam palīdzēt šajā sarežģītāja laikā, lai atvieglotu dzīvi. Naturetty vērtības ir vērstas uz visu dabisko, tajā skaitā uz savvaļas dzīvnieku vajadzību izpratni un atbalstīšanu, sevišķi gada aukstākajos mēnešos. Dzīvojot saskaņā un harmonijā ar dabu, noteikti nepieciešams atcerēties, ka ne viss, kas piemērots cilvēkiem, ir labs mūsu mazākajiem draugiem.


Lai neradītu putniem nopietnas veselības problēmas vai pat nejauši neizraisītu to nāvi, pavisam noteikti ņem vērā to, ka putnus nevajadzētu barot ar pārstrādātu pārtiku, maizi, čipsiem, cepumiem un jebko, kas satur daudz sāls, cukura vai kādas mākslīgas piedevas. Pavisam noteikti izvairies no tādiem produktiem kā avokado, šokolāde, tāpat noteikti nebaro putnus ar ēdienu pārpalikumiem, produktiem ar pelējumu, un, protams, visiem kofeīnu un alkoholu saturošajiem izstrādājumiem. 


Šeit apkopojām 9 uzturvielām bagātas opcijas, ar ko barot putnus ziemā, lai tiem nenodarītu nekādu kaitējumu:


    1. Tauki, speķis -  šis ir vienkāršākais veids, kam nav nepieciešama putnu barotava - paņem kādu stieplīti un uzkarini uz tā nesālītu speķi. Šī ir laba barība zīlītēm, dzeņiem, dzilnām, zvirbuļiem, strazdiem un citiem putniem
    2. Sēklas - izbārsti putniem melnās saulespuķu sēklas,  jo tajās eļļas saturs ir augstāks nekā svītrainajās, tāpat vari izmantot linsēklas, kaņepes, ķirbju vai kukurūzas graudus, kas ir teicami enerģijas avoti, ko sevišķi iecienījuši ūdensputni.
    3. Graudi - Tie ir barības vielām bagāti, piemēram, auzas, kvieši, mieži un prosas.  Barojot ūdenstilpju tuvumā izkaisi, lai putni tiem varētu viegli piekļūt.
    4. Dažādi zaļumi - vari smalki sasmalcināt dažāda veida salātus, spinātus un kāpostus, lai putniem tie ir viegli uzņemami. 
    5. Rieksti - Piedāvājiet neapstrādātus bez papildu sāls vai garšvielām, Derēs zemesrieksti un arī citi rieksti, kas būs teicams ogļhidrātu avots putniem ziemas laikā.
    6. Īpašas dabiskas granulas un specializētā barība -  ja izvēlies šo risinājumu, tad noteikti iegādājies augstas kvalitātes dabiskas izcelsmes granulas, kas īpaši izstrādātas putniem.
    7. Pākšaugi - vari izmantot gan svaigus krājumus, gan saldētos, - protams, tos būs nepieciešams atkausēt, bet šis būs liels gardums, ko sevišķi novērtēs pīles, bet, saprotams, ka vari ar tiem cienāt arī citus putnus! Ūdensputni novērtēs arī vārītas pupas un zirņus.
    8. Ogas - putniem garšo dzērvenes, mellenes, avenes, mellenes un daudzas citas ogas, kas piepildītas ar antioksidantiem un sniegs pozitīvu iespaidu uz putnu veselību.
    9. Āboli, bumbieri un citi augļi - sevišķi tie garšos strazdiem, zīlītēm un zīdastēm, tomēr arī citiem putniem tas būs lielisks un uzturvielām bagāts gardums gada aukstākajā sezonā. Našķim derēs žāvēts auglis vai rozīne, bet skatamies vai nav pievienots cukurs.
    10. Miltu tārpi - šis ar olbaltumvielu bagātais avots lieliski papildinās viņu uzturu, palīdzot vieglāk pārvarēt Latvijas bargās ziemas.

Ieritinoties mājās siltā pledā pie kamīna šajās aukstajās ziemas dienās, ir ārkārtīgi būtiski atcerēties ne tikai par mūsu pašu komfortu, bet arī par tādām fundamentālām mūsu ekosistēmas sastāvdaļām kā putni. Ārkārtīgi būtiski ir putniem nodrošināt ne tikai pārtiku, bet arī piekļuvi svaigam un nesasalušam ūdenim, lai tie spētu uzņemt nepieciešamo ūdens daudzumu, kas nepieciešams, lai uzturētu vispārējo veselības stāvokli labu.

Dabai draudzīga putna barošana ziemā. Zīlīte nosēdusies uz speķa gabaliņa ziemā.

Ja Tev patīk un ir svarīga daba un viss ar to saistītais, Tu noteikti vari palīdzēt putniem, bet jārēķinās ar dažādiem aspektiem, ja izvēlies ierīkot putnu barotavu:

  • Kad sākam barot? Sākam barot rudenī, kad gaisa temperatūra ir zem 0 grādiem un/vai ir uzsnidzis sniegs.
  • Noteikti atceries - ja esi sācis putnus barot, tad barībai jābūt pieejamai visu ziemu, putns neatrodod barību var palikt ar tukšu vēderiņu un aiziet bojā. Ieteicams barot līdz brīdim, kad gaisa temperatūra ir virs 0 grādiem un ir nokusis sniegs, jo putni pierod pie barības avota. Esam atbildīgi par tiem, kurus pieradinām! 
  • Putnu skaits būs atkarīgs no laikapstākļiem, - ja būs siltāks, tad putni nāks mazāk, ja būs vēsāks, tad to būs vairāk. Putnu dažādība būs atkarīga no barības klāsta - jo plašāks, jo vairāk putnu sugu būs iespējams novērot.
  • Barība ko putniem dodiet, nedrīkst būt sālītīta, cukurota vai ar garšvielām.
  • Maizi putniem nav ieteicams dot, jo tās enerģētiskā vērtība ir diezgan zema.
  • Putnu barošana prasīs līdzekļus. Rēķinies, ka putni ziemas periodā apēdīs pārdesmit kilogramus saulespuķu sēklas, tas gan atkarīgs no atrašanās vietas. Pilsētās varētu būt vairāk un laukos mazāk. 
  • Putnu barotava būs regulāri jātīra. Ieteicams būtu to paveikt vismaz reizi nedēļā un darīt to ar cimdiem, jo putni pārnēsā dažādas slimības, kas var būt kaitīgas cilvēkiem.
  • Ja dzīvo daudzdzīvokļu namā, tad par putnu barotavu sākumā apspriedies ar kaimiņiem, jo ap barotavu viennozīmīgi uzkrāsies gan putnu pārtikas paliekas, gan arī putnu izkārnījumi.
  • Novietojot barotavu uz balkona vai pagalmā, tā jānovieto drošā vietā, kur tai netiks klāt mājdzīvnieki un citi dzīvnieki. Tas ir ne tikai putnu drošības apsvērumu dēļ, bet arī, piemēram, kaķu, jo tie mēdz izkrist pa logu vai no balkona, cenšoties tikt klāt barotavai.

 

Mūsu, Naturetty, apņemšanas ievērot dabisku dzīvesveidu sniedzas tālāk par mūsu personīgajām izvēlēm, kas attiecas tikai uz mums, mūsu komfortu, veselību un dzīvesstilu, bet ietver arī mūsu atbildību pret visu apkārtējo pasauli un dzīvnieku labturību - gan mājdzīvnieku, gan savvaļas. Palīdzot putniem pārziemot un uzņemt pilnvērtīgas barības vielas, mēs veidojam arvien dziļāku un vienojošāku saikni ar mūsu dabu.



Vēl citi raksti

Komentāri (0)

Pagaidām nav komentāru. Esi pirmais, kurš to uzraksta!

Rakstīt komentāru